strona główna

Konkursy

Głosowanie na najciekawsze parostki rozpoczęte!

 

Konkurs literacki dla młodzieży "Zakochani w lesie"

Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Białymstoku wraz z redakcją miesięcznika „Brać Łowiecka” oraz Zespół Szkół Leśnych im. Unii Europejskiej w Rucianem-Nidzie ogłaszają I edycję konkursu literackiego „Zakochani w lesie” na opowiadanie i wiersz inspirowane pięknem polskiej przyrody oraz znaczeniem leśnictwa i łowiectwa w kulturze i historii Polski. W konkursie mogą brać udział uczniowie szkół średnich o profilu leśnym i przyrodniczym....

Konkurs BŁ i firmy Swarovski na najciekawsze parostki - IV edycja

Każdy myśliwy marzy o pozyskaniu ciekawego trofeum, jakiego nikt wcześniej nie zdobył. Nie chodzi jednak tylko o rekordowe, medalowe kozły – nie mniejszą satysfakcję daje strzelenie myłkusa. Ocena, który myłkus jest ciekawszy, ładniejszy czy rzadszy, ma charakter subiektywny. Dla zdobywcy jego trofeum będzie zawsze „naj”, ale warto pochwalić się nim przed kolegami i poddać swoją zdobycz również ich ocenie. Dlatego ogłaszamy kolejną edycję konkursu na najciekawsze...

Graff bliżej myśliwych - rozstrzygnięcie konkursu

img width="500" align="middle" style="margin: 5px;"...

Głosowanie na najciekawsze parostki sezonu 2013/2014 rozpoczęte!

img width="500" align="middle" style="margin: 5px;"...

Rozwiązanie konkursu na nowy smak Żołądkowej Gorzkiej

Serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom, którzy nadesłali do redakcji BŁ pomysły na nowy smak Żołądkowej Gorzkiej stworzony na bazie tradycyjnej nalewki. Zadanie okazało się jednak trudniejsze, niż się spodziewaliśmy – nie tak łatwo jest opracować naprawdę oryginalny przepis. Komisja konkursowa postanowiła nagrodzić dwie prace i przyznać trzy wyróżnienia. Za najciekawszą uznano recepturę na nalewkę pokrzywowo-klonową autorstwa Edwarda Woźnego. Drugie...

Graff bliżej myśliwych - konkurs na najlepszy projekt odzieży

Ubrania firmy Graff z Wałcza są z pewnością dobrze znane każdemu nemrodowi. Towarzyszą nam w łowisku już od niemal 20 lat i cieszą się coraz większym zaufaniem użytkowników. Projektanci Graffa dokładają starań, aby każdy najdrobniejszy element odzieży był dostosowany do specyfiki polskich polowań oraz warunków atmosferycznych panujących w naszym kraju. Mając jednak na uwadze różnorodne potrzeby i oczekiwania myśliwych, firma Graff wraz z redakcją BŁ zaprasza wszystkich, którzy mają pomysł na...

Konkurs BŁ i firmy Swarovski na najciekawsze parostki - III edycja

Każdy myśliwy marzy o pozyskaniu ciekawego trofeum, jakiego nikt wcześniej nie zdobył. Nie chodzi jednak tylko o rekordowe, medalowe kozły – nie mniejszą satysfakcję daje strzelenie myłkusa. Ocena, który myłkus jest ciekawszy, ładniejszy czy rzadszy, ma charakter subiektywny. Dla zdobywcy jego trofeum będzie zawsze „naj”, ale warto pochwalić się nim przed kolegami i poddać swoją zdobycz również ich ocenie. Dlatego ogłaszamy kolejną edycję konkursu na...

Szukamy nowych smaków

Drodzy Czytelnicy! Z pewnością Żołądkowa Gorzka jest Wam doskonale znana. Króluje ona bowiem na naszych stołach już od ponad 60 lat. Jej ziołowo-korzenny aromat znakomicie dopełnia kompozycję przyrządzanych przez Was na jej bazie tradycyjnych nalewek. Te przepisy są warte pokazania i rozpowszechniania. Dlatego ogłaszamy konkurs na propozycję ciekawego nowego smaku Żołądkowej Gorzkiej stworzonego na bazie rodzinnych receptur na nalewki. Wasze przepisy ocenią wytrawni eksperci, którzy kunszt przygotowywania nalewów znają od podstaw. Na autorów najciekawszych pomysłów czekają nagrody: pięć zestawów upominkowych o wartości ok. 150 zł każdy oraz pięć wyróżnień. Oryginalne przepisy należy nadsyłać do końca maja 2013 r. pocztą lub e-mailem pod adresem redakcji BŁ. Prosimy pamiętać o dołączeniu imienia i nazwiska oraz adresu i telefonu kontaktowego autora. Redakcja

Rozstrzygnięcie konkursu na kiełbasę myśliwską

Decyzją komisji konkursowej za najciekawszy spośród nadesłanych uznano przepis Małgorzaty Burczy z Kobylej Kępy. Na dalszych dwóch miejscach znaleźli się kolejno: Dawid Dzięgiel z Grudziądza oraz Marek Kubis z Biskupic. Zdaniem Wojciecha Charewicza, przewodniczącego komisji konkursowej, zasadniczym błędem powielanym w większości otrzymanych przepisów było użycie zbyt dużych ilości soli oraz czosnku. Idealną słoność produktów mięsnych w ostatecznej postaci (kiedy są podawane na stół) zapewni udział nie więcej niż 2 proc. soli, a...