strona główna

Porady kulinarne Wojtka Charewicza

Drodzy Czytelnicy!

W tej zakładce znajdziecie porady Wojtka Charewicza, prowadzącego w rubrykę kulinarną „W myśliwskiej kuchni Wojtka Charewicza”. Są to odpowiedzi na najczęstsze pytania, które spływają do niego od czytelników. Przypominamy więc, że można się z nim kontaktować telefonicznie (tel. 602 275 012) lub e-mailowo (wcharewicz@gmail.com). Zapewniamy, że z chęcią rozwiewa wszelkie wątpliwości kulinarne.

Będziemy tutaj zamieszczać ogólne wskazówki dotyczące kuchni. Natomiast jeśli chodzi o przepisy na konkretne potrawy, to znajdziecie je w każdym numerze (Charewicz zadebiutował na naszych łamach w numerze 12/2012), numerach specjalnych z lat 2013, 2014 i 2015 oraz na naszej stronie internetowej (po upływie jednego roku od publikacji bezpłatnie dla zalogowanych użytkowników). 

Mamy nadzieję, że teraz gotowanie nie będzie Wam już sprawiać większego kłopotu.

Zdjęcia wykorzystane do zilustrowania porad – o ile nie wskazano inaczej – są autorstwa Wojciecha Charewicza.

Redakcja

Dlaczego szynka wyszła trójkolorowa?

„Witam,   szynki w solance były 13 dni. Wędziłem 3 dni po parę godzin – 2 dni zimnym, 1 dzień zimnym i 1 godz. gorącym dymem. Po 2 dniach miały złoty kolor. W trzecim dniu użyłem drewna z korą i zrobiły się brązowe.   Po 2 dniach dojrzewania degustacja małej szynki – rewelacja. Wczoraj okazało się, że szynka większa – ok. 1,3 kg (przed włożeniem do solanki) – wyszła twardawa, mięsko w trzech kolorach: z wierzchu ciemnawe, później czerwone, a w środku...

Dlaczego wędzona kiełbasa wychodzi okopcona?

„Szanowny Panie Wojtku,   do napisania tego listu zainspirował mnie Pański fachowy artykuł »Kiełbasa z dzika« w grudniowym numerze BŁ z 2012 r. [do pobrania TUTAJ – przyp. red.]. Wiele zawartych w nim Pańskich rad wykorzystałem w swojej produkcji. Mam tylko pewien niedosyt, gdyż najważniejszy dla mnie problem wędzenia potraktował Pan niejako ulgowo. (…) Interesuje mnie np., jak długo Pan wędzi swoją kiełbasę. Wiem z doświadczenia, że by kiełbasa nam się...