strona główna

Porady kulinarne Wojtka Charewicza

Jak długo można mrozić mięso?

Jak długo można mrozić mięso?
Kwiecień 18 16:10 2017 Wydrukuj

„Witam serdecznie,
 
(…) Rozmaite źródła internetowe podają rozmaite dane na temat maksymalnej długości mrożenia dziczyzny. Niektóre rozróżniają typ mięsa, inne nie.
 
Bardzo proszę (…) o wyjaśnienie, jak długo jakie mięso dzikich zwierząt można mrozić. Myślę, że to bardzo praktyczna i przydatna wiedza ze względu na walory nie tylko smakowe, lecz także zdrowotne (…).
 
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za odpowiedź!”.
 
Marta Sekuła

 



Ogólną zasadą jest to, że mięso tłuste, takie jak: słonina z dzika, boczek, podgardle, karkówka, a nawet łopatka, można przechowywać w zamrażarce (mówię tu o zamrażarkach domowych) najkrócej. Zapakowane w torebki foliowe przeznaczone do mrożenia żywności – do 3 miesięcy. Zapakowane próżniowo zaś – do jednego roku. Natomiast mięso chude z dzika (szynki, schab, polędwiczki) włożone w torebki do mrożenia żywności – do 6 miesięcy. Zapakowane próżniowo zaś – od 18 do 24 miesięcy.
 
Z kolei jeleninę, sarninę, mięso z daniela i łosia zapakowane w torebki foliowe – od 8 do 10 miesięcy, a zapakowane próżniowo – do 36 miesięcy.
 
Mięso trzymane dłużej traci dobry smak i zapach. Nie śmierdzi tak, jakby gniło, ale ma zapach i smak zjełczenia, starzyzny.
 
Uwaga! Mięso nie może być rozmrażane i ponownie mrożone, bo to zdecydowanie przyspiesza proces jełczenia.
 
Wojtek Charewicz

dodaj komentarz

0 komentarzy

Napisz komentarz

Uwaga! Aby dodać komentarz, musisz posiadać konto w serwisie braclowiecka.pl oraz być zalogowanym.