strona główna

Porady kulinarne Wojtka Charewicza

Alternatywa dla wędzonej papryki

Alternatywa dla wędzonej papryki
Lipiec 21 14:06 2017 Wydrukuj

„W przepisie na gulasz [„Gulasz z sarniny z kminkiem”, numer specjalny BŁ z 2013 r. „W myśliwskiej kuchni Wojtka Charewicza” – przyp. red.] podałeś, żeby dodać do niego mielonej wędzonej papryki. Zastosowałem się do tego, ale według mnie wszystko przeszło aromatem wędzonki i gulasz zbyt intensywnie pachniał przyprawą. Zacząłem więc używać jako zamiennika zwykłej mielonej papryki. Czy dodawanie tej wędzonej ma jakieś szczególne znaczenie?”.
 
AD

 


 
Nie ma szczególnego znaczenia. Wędzona papryka w proszku rzeczywiście ma intensywny smak. I przyznaję: często ją stosuję, więc niewykluczone, że już stępiłem swoje zmysły. Moja miara, czyli ilość papryki, jaką zaproponowałem do gulaszu z sarniny z kminkiem, może być za duża. Użycie papryki w proszku niewędzonej to zupełnie dobre wyjście. Papryka w gulaszu nadaje oprócz smaku również specyficzny kolor, który w potrawach nie jest obojętny. Dlatego zachęcam, by nie rezygnować całkiem z papryki w tym daniu.
 
Miłego gotowania życzę!
 
Wojtek Charewicz

dodaj komentarz

0 komentarzy

Napisz komentarz

Uwaga! Aby dodać komentarz, musisz posiadać konto w serwisie braclowiecka.pl oraz być zalogowanym.